Göra det orimliga möjligt


Då har du övat dig på att drömma orimligt och med fantasins hjälp töjt på invanda tankemönster. Nu är det dags för handling. För först med både dröm och handling kan det bli rörelse i någon riktning.

Innan du kan börja agera behöver du veta åt vilket håll du vill ha rörelse. I vilken riktning har drömmarna fört dig?

Till orimliga ställen? Ja det är klart. Det är vad dröm-övningen i avsnitt 15 gick ut på. Och till orimliga platser kommer man inte med ett steg. Däremot kan det räcka med ett par för att ta dig till det rimliga. Då är det idé att vaska fram det rimliga i drömmarna du just drömt.

Exempel Astronaut
Jag provade i min övning en dröm om att vara astronaut och fokuserade på själva upplevelsen av att vara astronaut. Så hittade jag förstås på en bra orsakskedja. Den behövde jag fnula på en stund.

Rymden är en onåelig plats för mig. Men vad var det jag kände och upplevde drömmen? Bland annat handlade det om tillfredställelsen i att ha ansträngt mig till det yttersta arbetskapacitetsmässigt, mentalt och fysiskt under många år för att sen vara kompetent nog att göra det jag velat. Det var om givande samarbete med kollegorna. Glädjen i att få vara i miljöer som är långt från det jag är van vid, sammanhang som ger en annan typ av skönhetsupplevelser och nya livsinsikter. Ungefär så kan mina upplevelser i drömmen sammanfattas.

Det här är upplevelser och känslor jag helt säkert kan få på annat sätt än att vara astronaut. På samma sätt tror jag det är med upplevelserna du hade i dina drömmar. Om jag skippar rymdbiten men skriver ner vad jag vill uppleva kan det se ut så här:

  • Använda hela min kompetens för att utföra ett givet uppdrag
  • Sträva länge mot ett mål och nå dit
  • Kollegialt utbyte
  • Uppleva nya miljöer
  • Vara med om skönhetsupplevelser
  • Få livsinsikter

Där är den riktning jag får ut av min orimliga dröm. En riktning jag kan gå mot som i högsta grad är möjlig.

Övning

  1. Utforska drömmarna du övat med. Vad är det i drömscenariot som du tycker om? Hurdan är du? Hur känns det? Vad är det som driver dig i drömmen?
  2. Renodla de känslorna, tankarna och upplevelserna. Lyft ut dem ur drömscenariot. Skriv ner dem.
  3. Där har du din riktning. I punktform.

Prajmad på drömmar om vänskaper?
Ett område som många blivit prajmade på utan att själva ha valt det, är vänskaper och relationer. Vi har ju sett i serier och på film hur det fungerar. Det är prajming som kan påverka oss utan att vi är medvetna om det. Receptet är ofta en grupp människor som ser bra ut och är framgångsrika på sitt. Ett recept med orimliga ingredienser som de flesta av oss inte kan skaffa. Typ en loftvåning på Manhattan med tillhörande stammisställe och coola kompisgäng.

Om du släpper fokus från ingredienserna och riktar in dig på hur det känns för dig i en dröm om vänskap. Vad är det egentligen du upplever i sådana drömmar? Känn efter. Gemenskapen har inget att göra med hur perfekta alla vänner är. Gemenskap är något helt annat.

Den lokala mensa-föreningen jag träffar på aw då och då. Vi platsar inte i någon film och det är inte mycket New York stämning i småstaden där vi hänger, men att få tillhöra det gänget känns precis som det filmerna förmedlar. Glädje och en självklar tillhörighet.

Så utgå från vad du upplever i det du drömmer. Oavsett om det är gemenskap eller något annat du drömmer om. För det du känner i drömmen är möjligt att vara med om.

Jag hade tänkt få med om hur du tar de första stegen i den riktning du vill, men det får bli nästa gång. I vilket fall är det en fördel att ha näsan vänd dit du vill nå innan du börjar gå. Så fokusera på att vända näsan rätt nu!

Vi ses!
Vera

Facebookmail
Facebookyoutubeinstagram

Författare: Vera Varg

Vera Varg är förälder till två särbegåvade tonåringar. Under många år har hon läst in sig på området särbegåvning och efter att ha genomgått ett IQ-test som vuxen visade det sig att hon själv också är högintelligent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.