Du är bara för mycket!

”Du är bara för mycket!” Den kommentaren har jag fått höra i alla möjliga varianter. “Sluta vara så entusiastisk!” “Du kan inte känna för allt” “Ingen annan bryr sig om det” “Men så märkvärdigt var det väl ändå inte” En uppsjö kommentarer ibland i kombination med himlande ögon och djupa suckar.

Och jag som upplever att jag oftast håller igen. Skulle jag uttrycka hur jag verkligen känner skulle det de kallar min entusiasm, framstå som blek. Och det tempo jag anpassar mig efter. De flesta har ju ingen aning om att det för mig känns som för kaninen i filmsnutten från Disney om sengångarna (länkad nedan).

När jag började läsa på om särbegåvning och tog del av andras erfarenhet förstod jag att det är ganska vanligt att vara “för mycket”. En möjlig förklaring kan vara vad psykiatern och psykologen Kazimerz Dabrowski kallar overexitabilities. På svenska brukar man översätta det till intensiteter.

Fem intensiteter
Dabrowski delade in intensiteterna i fem områden. Förklaringarna nedan är mina tolkningar av det jag läst.

 1. Intellektuell intensitet. En intensiv uppmärksamhet och nyfikenhet. Ett driv att förstå hur saker fungerar. Intellektuell intensitet är inte samma sak som intellektuell förmåga. Intensiteten är snarare den motor som driver den särbegåvade att vilja veta mer och ständigt lära sig nytt.
 2. Psykomotorisk intensitet. Energin i kroppen som gör det nödvändigt att vara i rörelse. En kapacitet att vara fysiskt aktiv och mer energisk än de flesta. Det märks i rörelsemönster, hur du pratar, sitter, äter. I allt fysiskt finns en större intensitet.
 3. Sensuell intensitet. Ökad känslighet av alla sinnen. Vilket gör att allt känns, hörs, luktar, smakar och ser mer ut.
 4. Intensitet i fantiserande/visualisering. Höjd förmåga att föreställa sig det som inte finns, associera fritt, dagdrömma och visualisera, och att “försvinna” bort i andra tankar.
 5. Känslomässig intensitet. Intensivare känslor av glädje och oro, extrema höjder och dalar känslomässigt. Större mottaglighet för små nyanser.

HSP – högkänsliga personer
En del av intensiteterna ligger i linje med det som kallas för “High Sensitive Person” HSP. Detta är ett område jag inte alls är inläst på men det dyker ofta upp i samtal med högintelligenta personer som säger att HSP gett nya insikter.

Har du fått höra eller känt att du är för mycket på olika sätt? Håller du också igen? Eller inte?

Vi ses!
Vera

 

Länk till mer information om Dabrowskis overexitabilities

Med länken nedan har jag inte sagt att mitt tanketempo är mer rätt än någon annans. Bara att vi har olika tempo:

Länk till information om högkänsliga eller högsensitiva personer (HSP)

 

Facebookmail
Facebookyoutubeinstagram

Författare: Vera Varg

Vera Varg är förälder till två särbegåvade tonåringar. Under många år har hon läst in sig på området särbegåvning och efter att ha genomgått ett IQ-test som vuxen visade det sig att hon själv också är högintelligent.

2 reaktioner till “Du är bara för mycket!”

 1. Först och främst vill jag säga tack för att du vloggar om det här, det du berättar gör mig rörd till tårar av igenkänning.
  Jag håller ofta igen, eftersom jag märker att andra inte hänger med/tappar intresset när jag spinner på om ngt för mig speciellt intressant. Har lärt mig att dämpa mig och känna igen tecknen på att de tycker det ”blir för mycket”. Jag längtar efter personer att prata på riktigt med, känner sällan att jag får ut ngt av samtal med kollegor/ bekanta, och går alltid från ett samtal/diskussion med känslan av att inte fått prata tillräckligt- vill alltid mer eftersom bra samtal leder min hjärna vidare och vidare i tankar och associationerna blixtrar som fyrverkerier.
  Visar inte heller längre mina djupdykningar i olika ämnen som för tillfället intresserar mig, de flesta förstår inte min kunskapstörst utan fnissar lite och skakar på huvudet.
  Om de bara visste hur mycket de missar!

  1. Hej Zara, jag känner igen mig i dig. Enormt. Jag kämpar varje dag med de tankar du beskrev och jag har nyligen fått veta att jag har personlighetsdraget Hsp och särbegåvning, där alla förutom den motoriska intensiteten stämmer in på mig. Det är en enorm kamp att pendla mellan acceptans och självkontroll. Ibland känns det som att det är en kod som måste knäckas för att bli den där personen som är lagom och ser världen som en lekplats och inte en plats som behöver problematiseras och ifrågasättas. Jag har en stereotyp bild av ”lagom personer” som jag vet behöver rannsakas för att finna ro i att vara den jag är. Men jösses vad svårt och läskigt det är att vara i acceptans med sig själv. Dessa upp och nerdalar är otroligt överväldigande att ibland önskar jag att jag inte kände något för en dag, för att få lugn och ro. å andra sidan är det en väldigt läskig tanke de med.
   Vill också passa på att tacka för en väldigt bra vlogg. Plötsligt känner man sig inte så ensam och onormal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.