Därför behöver analytiska realister drömma mer!

Nu är det uppstartstid för skolor, jobb och fritidsaktiviteter. Det brukar vara en tid med tal om mål och ambitioner, om tidsplaner och strategier. Jag älskar terminsstarter, bland annat av den anledningen. Den pirrande ambitionen i mig. Mmm att få tygla den till konkreta planer och se framför mig hur jag uppnår det jag vill.

Men allt prat om mål faller platt om du inte först vet vad du värdesätter i livet och vad du drömmer om.

Så innan jag pratar om hur du kan ta fram hanterbara mål och vilka fallgropar högintelligenta ofta snubblar ner i, ska jag tala om nödvändigheten i att drömma.

Dröm och handling hör ihop
Kanske tycker du att drömmande hör hemma på ledighet, och inte har med arbete att göra? En del människor verkar nämligen anse att det finns en motsättning mellan dröm och handling. Hos vissa människor är det förra finare än det senare. Hos andra är det tvärt om.

För mig kan det ena inte finnas utan det andra. Dröm och handling är sammanlänkade och tar du bort det ena bryts cirkeln och det blir ingen framåtrörelse. De bästa byggena har drömmen som bas.

Här är några historiska exempel på hur dröm och handling driver utveckling:

  • Martin Luther King med framtidsvisionen där vita och svarta levde som jämlikar
  • Marie Stopes, som drömde om och jobbade för att det skulle vara möjligt att ha sex utan att bli gravid, vilket var omöjligt på den tiden
  • Aung Sang Suu Kyi, i husarest för drömmen om ett demokratiskt Burma.  Så här i efterhand var det ingen bra idé att ha Suu Kyi som modell för att drömma. Burmesiska militären har drivit ut en halv miljon muslimska Rohingya från norra regionen Rakhine, vilket rimmar illa med en dröm om ett demokratiskt land.
  • Flygpionjärerna bröderna Wright i sin cykelverkstad
  • Harriet Beecher Stowe som skrev Uncle Tom’s Cabin i syfte att skapa opinion mot slaveriet

Drömmar har en viktig funktion att fylla och är nödvändiga för vårt samhälle. Ännu mer nu än då. Jag tror också att drömmar är nödvändiga på individnivå.

Över tid mer hållbara än verklighetsbaserade mål
Drömmar är viktiga just för att de står över verkligheten. Har du bara mål som bygger på hur det ser ut runt om kring dig nu, är du ute på tunn, tunn is. För rätt vad det är ändrar sig verkligheten drastiskt. En bubbla spricker någonstans och din karriär är lika borta som den marknad du skulle jobba på, eller något händer dig så du inte längre har samma förutsättningar du hade när du satte upp dina mål.

Drömmar svävar fritt och kan fungera i flera verkligheter. Med drömmarna i sikte så kan du omformulera dina mål beroende på hur omgivningarna eller du själv förändras.

Nödvändighet av drömmar på individnivå
Drömmar har fler viktiga funktioner i livet. Ibland kan de vara den livboj som håller dig flytande. Drömmarna kan också vara en projektil som spränger de invanda begränsningarna i hur du tänker om dig själv och livet.

Som högintelligent och analytisk är det lätt hänt att drömmarna inte får en chans att utvecklas. För innan drömmen tagit form har du redan kommit på tio logiska argument till varför drömmen är orimlig. Därför ska jag ge dig ytterligare argument till varför du ska öva upp din förmåga att drömma (om du inte redan har den alltså).

Ankare och prajming
Ska jag hitta argument som håller för dig, är det väl bäst att jag lutar mig mot folk som har betydligt mer kunskap än jag. Nobelpristagaren Daniel Kahneman. Det blir ok va? Han fick Ekonomipriset 2002 och 2011 kom han ut med boken Thinking fast and slow. En populärvetenskapliga version av det han och andra forskat kring, när det gäller hur vi tänker.

Det finns ett kapitel som tar upp om något han kallar för Ankare. Som illustration tar jag ett praktiskt exempel från min yrkesverklighet.

Säg att en reklambyrå fått i uppdrag att ta fram en kampanj. Som kund har jag definierat vad vi vill ha. Byrån kommer tillbaka med tre förslag. Ett förslag är den kampanj jag bad om. Ett annat är den lite mer omfattande kampanj. Den kampanjen är byrån säker kommer att ge de resultat vi vill ha. Sen har de ytterligare ett förslag. Det tredje alternativet är skyhögt mycket mer än vad vi önskat och kostar så klart massor mer. Syftet med det förslaget är bara att det ska fungera som ”ankare”. Det vill säga att i jämförelse med det tredje jätteomfattande, jättedyra förslaget, framstår alternativ nummer två helt rimligt.

Det här är inga nyheter. Men i boken kan du läsa om varför det fungerar. Och hur helt orimliga ”ankare” påverkar lika mycket som rimliga sådana. Hur det är möjligt att använda prajming som manipulation, på ont och på gott.

Att drömma om totalt orimliga saker det är att prajma dig själv. Det funkar! Öva upp din drömförmåga och skapa vissa drömmar du kan använda som ankare. Sen när ankaret satt sig kan du börja göra upp mål.

Läs Kahneman! Du kommer få så mycket belägg för att det ligger visdom i det gamla talesättet ”Sikta mot stjärnorna, och du når trädtopparna”.

Övning

  1. Tänk ut något som är omöjligt för dig. Alltså omöjligt per definition.
  2. Dröm om hur det skulle vara. Föreställ dig att drömmen slagit in. Slå bort alla invändningar. Bry dig inte om de logisk kullerbyttor du måste göra för att föreställa dig drömmen.
  3. Hitta nu på ett sätt som du skulle kunna ha nått den där drömmen. Mirakler och otroligheter är helt ok metoder. Men det ska vara en orsakskedja du kan härleda tillbaka till där du är nu.
  4. Tycker du det är väldigt enkelt har du sannolikt inte valt att tänka på något som är helt omöjligt.
  5. Från början igen.

För varje gång du gör övningen, har du satt ut ett nytt ankare, en liten bit längre ut. Ett sätt att prajma dig själv.

I kommande avsnitt ska jag ta upp om hur du kan söka dig till lägerelden och ur du kan ta steg mot det du önskar.

Men nu har terminen börjat och det är dags att drömma!

För endast drömmar är stabila nog att bygga verklighet på

Vänligen
Vera

 

Referens
Daniel Kahneman, Tänka snabbt och långsamt (den svenska pocketversionen) kapitel 11 Ankare, sid 177 -192.

 

Facebookmail
Facebookyoutubeinstagram

Författare: Vera Varg

Vera Varg är förälder till två särbegåvade tonåringar. Under många år har hon läst in sig på området särbegåvning och efter att ha genomgått ett IQ-test som vuxen visade det sig att hon själv också är högintelligent.

En kommentar till “Därför behöver analytiska realister drömma mer!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.