7 tips till dig som tappat bort dig själv

En fördel och en nackdel med att vara högintelligent är att det går att lära sig nästan allting och göra det med bravur. Som att anpassa sig efter andras förväntningar och bli den de önskar. Vi är många som tidigt lärde oss hur vi skulle göra för att få tillhöra, vem vi skulle vara för att få tillhöra. I familjen, på förskolan, i skolan, på fritidsaktiviteter och senare i kompisgäng och på jobb.

Att välja att vara ett jag som passar andra kan dels vara för att vi får uppskattning eller andra positiva resultat av det. Dels kan det vara en coping strategi, ett sätt att skydda sig från smärtan i att inte få tillhöra när jag visar mig som jag är. Hör mer om coping i avsnitt 21.

Att skydda sig från smärta och att söka belöningar i samspelet med andra är fullt naturligt. Men när det får till följd att vi tappar bort oss själva betalar vi ett högt pris.

Jamen hur gör jag då?! Om jag tappat bort mig själv? Om jag byter roller som andra byter kläder och ändå inte känner att jag hör till?

Här kommer sju tips på hur du kan göra

1, Lär känna dig själv. Läs på om särbegåvning. Lyssna på och acceptera dina känslor, tankar och upplevelser. Finns mer om det i avsnitt 13.

2, Hitta en tillhörighet där du kan möta igenkänning i andras ögon, där du kan slappna av och inte behöva begränsa ditt ordval, dina tankegångar eller dina intensiteter. En tillhörighet där du kan uppleva att du är okej som du är.

Att hitta de människorna som du kan vara riktigt nära vän med kan kräva en hel del arbete och ta tid. Själv tänker jag att det räcker om det finns en handfull genom livet.

Men redan innan du hittat de där nära vännerna behöver du få känna tillhörighet. Det finns mycket forskning som visar hur viktig gemenskap är för vårt välmående (fick jag ju reda på när jag gjorde avsnitt 19, om ensamhet). Som särbegåvad är det lätt att fokusera på det som skiljer mig gentemot andra, eftersom att det ofta är så påtagligt. Därför blir det extra viktigt att väga upp känslan av att vara utanför med en upplevelse av att få tillhöra. Nästkommande två tips handlar om sätt att… ..lura din egen hjärna att tro, att du är mer tillhörig än du är.

3, Tillhörigheter via intressen. Att lägga tid på något du verkligen är intresserad av tillsammans med andra som också har det som intresse, kan vara ett sätt.

För mig har olika grupper på nätet blivit den typen av gemenskaper. Där kan jag fördjupa mig inom specifika områden, ha glädje av andras kunskaper, dela med mig av min och samtidigt hoppa över det mesta i grupperna som jag tycker är ointressant. Utanför nätet kan du hitta gemenskaper runt idrott, musik, lajv, brädspel, volontärarbete, friluftsliv och en massa annat. Det kan vara en fördel att välja en gemenskap som är så heterogen som möjligt, med stor åldersspridning, för sannolikt är det mer öppet för olikheter där.

4, Synkronisera kroppen med andras och din hjärna uppfattar att det finns en tillhörighet mellan er. Gå med i en kör, träna aikido, yoga, dansklass, något där ni gör samma typ av saker synkront, alltså att du och de andra speglar varandras rörelsemönster eller gör något parallellt. En fördel med den typen av aktivitet är att den inte kräver lika mycket socialt eller intellektuellt utbyte för att fungera.

Det behöver inte vara personer där som du har lust att prata med, du behöver inte vara jätteintresserad av aktiviteten och du kan vara tyst (inte i en kör så klart). Vitsen med aktiviteten är att du kan göra den utan att gömma dig bakom en mask, samtidigt som din hjärna ska få en känsla av tillhörighet.

Till och med om du sitter på en arena och ”vågen” går runt, kommer du i det ögonblick du ställer dig upp och sträcker armarna i luften känna mer tillhörighet. Så lättpåverkad är hjärnan av vårt beteende.

5, Utöka dina copingstrategier. Det har visat sig att vi mår bättre om vi kan ha fler olika copingstrategier att växla mellan. Så jag som så ofta var clown i skolan kunde ha mått bra av att ibland vara lärare eller kanske ett med tapeten. Se mer om detta i avsnitt 21.

6, Notera när du varit dig själv vid något tillfälle under dagen. Tänk igenom dagen och fundera på om det var någon stund, som du var utan mask. Skriv ner när, vad du gjorde och om du var tillsammans med någon. Har du tur finns det redan någon i din omgivning som du mår bra med. Kanske med en gammal faster, en kusin, din tränare, någon lärare. Notera ofta, om möjligt dagligen, och så småningom ser du tydligt i vilka sammanhang du kan vara dig själv.

Är du med i gemenskaper som kräver att du har på dig en mask hela tiden? Vad får du av den tillhörigheten? Är det värt priset? Kan du hitta tillhörighet på annat håll som kostar mindre? Fundera på det.

7, Ge dig själv bekräftelse på att du är okej. Det här är en enkel övning som funkar – det finns vetenskapliga belägg för det! Klappa dig själv, ge dig själv en kram, och säg högt ”jag tycker om mig som jag är och jag är värd att må bra”. Jag brukar börja dagen så. Ingen hör eller ser det. Men min hjärna hör att jag säger det och känner kramen. Jag möts av ett ”du är okej” i min egen blick. Våga pröva. Så enkelt och du har allt att vinna!

En del av tipsen ger resultat snabbare, en del kräver mer uthålligt arbete och andra är tips att återvända till gång på gång. Börja med det som verkar enklast.

Det är hos dig själv och i gemenskap med andra, som du kan hitta vem du är bakom maskerna. Det går åt mycket energi för att skydda sig själv bakom en mask. Fatta vad mycket kraft du kommer få över, när du både slipper gömma dig och slipper springa och leta efter ett borttappat jag. Förstå vad mycket roliga och givande saker du kommer få energi till!

Åh vad jag hoppas att du vill använda tipsen. Heja dig!

Vi ses!
Vera

 

Mer att läsa:

Linda Kreger Silverman, Särskilt begåvade barn. Kapitel 5, i synnerhet sidan 167–172 (den svenska utgåvan från Natur & Kultur, 2016)

Här är ett citat som på ett bra sätt beskriver processen med att tappa bort sig själv:

”När lager på lager av jag skapas som svar på frågan Vem vill du att jag ska vara idag?, så begravs Jag måste vara jag allt djupare i det omedvetnas skrymslen och blir en falnande glöd. För varje år som går kommer belöningarna som ligger i att uppfylla andras förväntningar att locka de särskilt begåvade allt längre bort från medvetenhet och kontakt med sitt eget inre väsen.”

Katarina Gossip, Den sociala hjärnan, Brombergs bokförlag, 2013

Piercarlo Valdesolo, Harvard University, David DeSteno, Northeastern University, Synchrony and the Social Tuning of Compassion
https://static1.squarespace.com/static/52853b8ae4b0a6c35d3f8e9d/t/528d25dae4b059766439b87e/1384981978770/synchrony-and-the-social-tuning-of-compassion.pdf

Christopher Germer is a clinical psychologist and part-time lecturer on psychiatry at Harvard Medical School. Article in Harvard Business Review.
https://hbr.org/2017/01/to-recover-from-failure-try-some-self-compassion

Facebookmail
Facebookyoutubeinstagram

Författare: Vera Varg

Vera Varg är förälder till två särbegåvade tonåringar. Under många år har hon läst in sig på området särbegåvning och efter att ha genomgått ett IQ-test som vuxen visade det sig att hon själv också är högintelligent.

En kommentar till “7 tips till dig som tappat bort dig själv”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.