5 tips till dig som är särbegåvad och har det kämpigt

Men var är tipsen, verktygen och metoderna som jag deklarerat ska finnas i vloggen? Min tanke har varit att de ska komma lite allt efter som. När jag går in närmre på olika områden kommer du få mer konkreta verktyg för just de specifika områdena. För att du inte ska behöva vänta för länge på det utlovade, får du fem tips idag. Fem råd jag har burit med mig under de många stappliga åren.

Innan det är tipsdax, ska jag berätta om upplägget för vloggen. För det är både de praktiska tipsen och den sammansatta helheten av erfarenhet och kunskap du kan ha nytta av. Vloggen är indelad i fem olika områden.

Ryggsäcken
Oavsett var du går, springer eller står har du dig själv med. Som en ryggsäck. Det är viktigt att veta vad du har i ryggsäcken och de första avsnitten ägnas åt att titta på särbegåvningen, ifrån alla möjliga håll. Det är grundläggande att veta hur och varför du fungerar som du gör. När du har lyft upp och vridit och vänt på delarna i din packning är det lättare att packa ner dem på ett mer praktiskt och vandringsvänligt sätt. Det kan också visa sig ha legat tyngder du inte behöver gå och bära på längre. Du kan kasta bort dem och fortsätta lättare.

Under stjärnorna
Bara du vet vad du drömmer om och vad du värdesätter i livet. För att känna livsnöjdhet behöver vi kunna leva i samklang med våra värderingar. I några avsnitt tar jag upp hur du kan göra för att drömma helt fritt. Hur du kan göra för att ta reda på dina värderingar, inte bara de du vill ha och tror att du har, utan också de som ligger under ytan och påverkar dina livsval.

Runt lägerelden
Nödvändigt för mitt välmående har varit att hitta människor som jag kan ha ömsesidiga relationer med. Hitta de människor som kan utgöra min flock. Sen spelar det inte någon större roll om flocken består av 2 – 3 personer eller 20 – 30 personer. Det är igenkänningen och förståelsen i den andres ögon som är det viktiga. Jag har oftast föredragit att vara för mig själv, men jag har lärt mig om och upplevt betydelsen av relationer med andra särbegåvade. Fortfarande vill jag vara ensam mycket men numera söker jag upp lägerelden oftare.

Karta och kompass
För att få det liv du vill leva är det ett måste att förstå hur omvärlden fungerar. Det är i mötet med omvärlden jag har snubblat som mest. Jag har inte kunnat läsa av terrängen från den karta jag har haft. Eller om det bara är min kompass som är annorlunda kalibrerad än andra, men jag lär mig! Om du lär dig navigera i omvärlden får du större möjligt att leva i samklang med dina värderingar.

Vandringskängorna på
Livet kan inte levas endast i huvudet. Precis som kroppen och hjärnan behöver stimulans för att kunna fungera, behöver livet rörelse för att kunna levas. Sedan i vilken takt du går, på vilket sätt, i vilken riktning, det är ditt val. Det fina med livet är att snabbats, mest och längst inte vinner när det gäller livsnöjdhet. Du har alla upptänkliga valmöjligheter för hur du vill leva ditt liv. I denna del av vloggen kommer jag ge tips och också peppa dig att ta de där första stegen i den riktning du vill gå.

Ungefär så här är strukturen tänkt att vara. Redan efter att första avsnittet publicerades fick jag respons och frågor om områden jag från början inte hade tänkt på att ta upp. Fortsätter det så, vilket jag verkligen hoppas, kommer de olika delarna utvecklas.

5 tips till dig som har det kämpigt just nu
Här är det du får med dig på en gång i form av tips. Detta är råd jag burit med mig och som jag påminner mig själv om ofta.

  1. En dag i taget. Idag klarar du. Imorgon är en annan dag. Här brukar jag tänka att den strategin som funkat för så många alkoholister och narkomaner kan funka för mig också. Alltså som funkat för att de ska klara av att hålla sig nyktra. Idag klarar jag.
  2. Håll fast i det som lyser upp. Finns det något i ditt liv nu som du mår bättre av? Som ger stimulans? Eller som i varje fall distraherar så mycket att tiden går? Håll fast vid det. Om det är att spela CIV, gå långa promenader i skogen, eller titta på hela säsonger av tv-serier spelar ingen roll. Låt ljusglimtarna i ditt liv få lysa hur svagt de än lyser.
  3. En oro i taget. Har du mycket som oroar dig och som maler runt i huvudet på dig? Skriv ner det i punktform på ett papper. Inga utläggningar eller långt grubblande när du skriver. Bara korta ord i punktform. Lägg sedan undan pappret. Nu har ditt medvetande förstått att du vet allt du oroar dig för och behöver inte påminna dig hela, hela tiden. Nu finns möjlighet att ge dig själv andrum.
  4. Ta ETT minimalt steg. Kanske kan det lilla steget i förändring vara att lyssna på vloggen. Hålla fast vid det lilla hopp, det halmstrå, som min berättelse kan utgöra. Minimala steg kan se olika ut, men oavsett litenheten, innebär de förändring. Att inte ligga kvar i sängen på morgonen utan flytta dig till soffan och lägga dig där. Det är ett steg. Att öppna fönstret och andas utomhusluft är ett steg. Ta ett minimalt steg. Det räcker.
  5. Var snäll mot dig själv! Var mot dig själv som du skulle vara mot någon du tycker om. Var snäll.

Ta hand om dig. Vi ses!
Vera

I morgon är en annan dag….

Lappen på vårt kylskåp (om du nu kan läsa handstilen…)

Ett handskrivet schema för att träna sig att inte oroa sig

Facebookmail
Facebookyoutubeinstagram

Författare: Vera Varg

Vera Varg är förälder till två särbegåvade tonåringar. Under många år har hon läst in sig på området särbegåvning och efter att ha genomgått ett IQ-test som vuxen visade det sig att hon själv också är högintelligent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.